Saturday, 4 February 2012

Jom buat Puding Karamel

Ari nie hubby request nk mkn Puding Karamel..ala..bese kitorg pgl puding telor..
lgpn hubby br belikn periuk kukus mse kitorg blk kelantan ari tue..kira nie test pakai periuk baru lar..huhuhu

bahan-bahan mudah sgt..buat pon senang..
1)susu pekat 1tin
2)telur ayam 8-10 biji..ikt selera kita..
3)gula pasir sikit jer utk buat gula hangu
4)satu camca teh esen vanila utk tujuan hlgkn bau hanyir telur

cara:

1)amik loyang,ltkkn gula dlm 3-4 sudu mkn..jgn ltk air..msk gula ngan api kecil
2)bla gula dh cair sume,ratakn ats loyang tue..jgn try2 pgg tanpa lapik loyang tue..panass..pas2 sejukkn loyang dgn gula tue dan ltkkn di tepi..skg kita nk bancuh puding lak..

Ok..camnie lar rupa gula yang telah dihanguskan dgn api yg sederhana kecil..jgn api besar nanti hangit,kaler agak gelap dan rasanya akan pahit..



3)lepas tue amik telor n pecahkan satu persatu..pukul telor sampai kembang..



4)mskkn esen vanilla satu camca teh dan pukul sekali dgn telor td..
5)pas2 mskkn susu pekat pukul lg smpi sebati...
6)mskkn 3/4  air yg diisi dlm tin susu td..
7)pas2 tue,kita amik periuk kukus dan panaskan air..
didihkan air dan siapakn untuk kukus puding nnt..
8) sementara nak tunggu air mendidih kita blh tuang adunan puding td ke dlm loyang gula yg kita sejukkan td..



9)bila air dah didih, kita ltkkn loyang yg dh berisi adunan td dan tutup periuk tue..kukus dalam 20-25 minit bergantung kpd ketebalan puding tue..10 minit skali bkk lar tutup tue cek..kalo tgh2 dh pejal dan mampat maknenyer dh msk lar tue..mudah kan??semudah ABC..huhu~~


ok..skrg kita kukus puding td..dlm 20 minit msk lar..ini periuk baru yer...hadiah hubby utk isteri terchentaa yang rajin memasak ikt moodnyer..hu~~~




ini puding yg baru kuar dr periuk kukus...panas lg tue..

ok..ini bhgn atas die..nak lg menarik blh hiaskn dgn kepingan nenas dlm tin tue..aturkn kepingan nenas tue sblm tuangkn adunan puding dlm loyang..itu kalo nk msk p'tandingan lar..bese org yg jual kt bazar Ramadhan tue akan kuarkn dr loyang..itu sbb kter kne ratakn gula hangus td bg mudah kter nk kuarkn puding agar tak t'lekat kt loyang..



ok sume..selamat mencuba resipi mudah..nanti kalo ader resipi best leh share lagi ngan mama putera yer..


ehh..ini en suami yg kena dera potong cili kering ngan bawang utk dikisar dan simpan dlm peti..sng nnt kalo nk msk  juz kuarkn n tumis jer..en suami mtk nk mkn puding pas2 mlm tue tekak rse nk mkn spageti..so dua2 skali lar msk..
tadaa...puding karamel p'mintaan suami + spagetti ala2 mee longkong  ikt selera si isteri..huhu~~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2 Jun 2012


Kena update semula post nie sbb ada yang kurang jelas penyediaan puding nie..


Bahan:
1 tin Susu Pekat Tea Pot Biru
1 Tin air (boleh sukat pakai tin di atas)
1 Camca esen vanila
Gula untuk gula hangus


Cara:
Cairkan gula dalam loyang dan jangan pakai air pada api kecil utk elakkan hangus dan pahit..
Pukul telor,masukkan susu pekat dan isi air dlm tin susu td pastu kacau dan masukkan sekali dlm adunan td..


Untuk hiasan boleh aturkan nenas potong kt dlm loyang yg kita dh hanguskan gula td b4 tuangkan adunan puding..


Ini susu yang saya gunakan..
Ini hirisan nenas yang digunakan untuk hiasan..
haa..atur nenas dan selang seli ngan ceri camnie utk hiasan..
bawah nenas tue gula yg dah dimasak n dh beku..
tuangkan adunan puding td dan kukuskan dalam tempoh 30-40 minit bergantung kepada ketebalan..
biasa loyang yang saya guna sama besar ngan periuk nasi standard..
tak dek lar besar sgt..sedang2 jer utk adunan di atas..
ini hasilnya lepas buat kuar dari loyang




No comments:

Post a Comment