Tuesday 7 August 2012

Resipi Rendang Tok Ma


Sejak duduk berumahtangga dgn hubby nie macam2 resipi dah cuba..
macam tak percaya aku nie ader bakat terpendam..
(masuk bakul angkat sendiri)

hubby nak makan rendang..
so ape lagi tepon MIL tanya resipi..
tapi kali ni adjust sket..
resipi mertua rendang ayam pencen..
aku guna ayam biasa jer..

bahan-bahan:

Ayam dipotong sedang (jangan kecik sangat nanti hancur)
Santan
kelapa (untuk buat kerisik)
daun kunyit
asam keping

bahan dikisar halur:
bawang merah
bawang putih
halia
lengkuas
serai
cili padi
kunyit


cara-caranya:
1-tumis bahan yang dikisar dengan minyak yang sedikit..kalau tak mau tmuis pon boleh..
2-masukkan ayam dan santan..
3-tunggu mendidih dan naik minyak
4-masukkan kerisik,asam keping dan daun kunyit yang disiat2..
5-siap..

p/s:kalau guna ayam pencen kena masukkan buah keras untuk lembutkan daging ayam tue
Kerisik better buat sendiri baru wangi..gorengkan kelapa sampai kekuningan pas2 tumbuk sampai kuar minyak


kebetulan minggu lepas dapat dua berita gembira sekaligus..
aku pregnant dan adikku dapat dean list..
so aku terus buat pulut kuning..
pulut nie direndam sekejap dengan serbuk kunyit dan asam keping sebelum dikukus dan diangkat, masuk santan dan kukus buat kali kedua..

tadaaa...Rendang Tok Ma made in Putrajaya..hu~~at least kalau kena beraya kat sini, dapat jugak makan rendang tp nak buat ketupat belum lulus..hik~~


No comments:

Post a Comment